Home » Nyheter » Julen koster – både for lommeboken og miljøet

Julen koster – både for lommeboken og miljøet

I år viser prognosene at vi skal bruke svimlende 122 milliarder på julehandel i november[1]. 52 av disse milliardene går til mat og drikke, resten er til øvrig butikk- og netthandel. Så det blir fullt, både under juletreet og i kjøleskapene rundt om i de norske hjem.

Men mens Black Friday, Black Week og julehandelen herjer som verst, kan du velge å ta et steg til siden og tenke alternativt på hvilke julegaver som skal under ditt tre i år. Her er tipsene du kan tenke på i prioritert rekkefølge:

– Kjøp mindre – reduserer klimaavtrykket og er billigere for deg
– Velg brukt – gjenbruk er miljøvennlig, du kan gjøre unike kupp og du sparer penger
– Lage selv – her er det bare fantasien som setter grenser…
– Kjøp lokalt – kortreist, og bra å bidra til et blomstrende lokalt næringsliv
– Kjøp etisk – skal du kjøpe nytt, vær trygg på at gaven er produsert på en rettferdig måte

Det er A Sustainability Life som tegner opp det de kaller en julegave guide. En guide som kan videreføres inn i vårt forbrukssamfunn hele året.

Så det handler altså først og fremst om å kjøpe mindre og tenke alternativt. Gi bort opplevelser, tilby deg å lære en venninne å strikke, brygg din egen øl, sjekk kule vintage butikker, gi bort en husvask er noen alternative forslag. Fremtiden i våre hender har samlet 243 opplevelsestips her. Les dem og bli inspirert, og det er helt sikkert at de du gir gaven til blir både glad og overrasket.


Øverst på ønskelisten står klær

I 2020 kom opplevelser seg inn på en fjerde plass på listen over det nordmenn ønsker seg til jul, der klær, gavekort og bøker utgjør topp 3 og penger er på en femte plass[2]. Og det er en overvekt av kvinner som ønsker seg opplevelser. I tillegg ønsker kvinner seg parfyme, kosmetikk og kjøkkenutstyr, mens menn ønsker seg penger, datautstyr og elektronikk.


Bærekraft viktigere for unge

Da Virke i deres julehandelsprognose spurte folk om de undersøker om en vare er produsert på bærekraftig vis, svarte et overveldende flertall nei. Det er de unge som er mest opptatt av bærekraft, men allikevel er det kun 29 prosent i aldersgruppen 18-29, som sier at de som regel undersøker om en vare er produsert på en bærekraftig måte.

Virke poengterer at det er en stor utfordring at det er vekst i varer handlet på nett fra land utenfor EU og EØS som ikke oppfyller de strenge produktkravene Norge har[3]. Da velger folk billigst fremfor norske butikker og nettbutikker, som overholder miljøkrav og andre krav.

Så husk å ikke utelukkende tenke på mengde, antall gaver og pris når du foretar innkjøp i julen – tenk klima, tenk etisk og tenk lokalt. Og for all del – kjøp mindre, kjøp brukt og gi bort opplevelser.

God førjulstid.

 

 


1 https://www.virke.no/pavirkningsarbeid/julehandel/
2 https://www.dnb.no/dnbnyheter/no/din-okonomi/dette-topper-nordmenns-onskeliste
3 https://kommunikasjon.ntb.no/pressemelding/nordmenn-bruker-12-070-kroner-hver-pa-arets-julefeiring?publisherId=13569120&releaseId=17919867