Hjem » Nyheter » Grønnvasking eller god grønn markedsføring?

Grønnvasking eller god grønn markedsføring?

Med ærlighet kommer man lengst, er det et gammelt ordtak som sier. Dette gjelder for all kommunikasjon, men enda viktigere med tanke på bærekraftskommunikasjon, da vi er avhengige av resultater for å ta vare på planeten vår og menneskene på den.

Bedrifter må veilede, ikke villede
Grønnvasking er en form for villedende markedsføring der et produkt eller en virksomhet fremstilles som bedre enn den faktisk er i forhold til innvirkning på klima, natur og mennesker*. Villedende markedsføring er i henhold til markedsføringsloven ikke tillatt. Bedrifter må bidra til at forbrukerne tar de riktige valgene, vi må veilede, ikke villede dem. Så vær åpen, ekte og rett på sak – vær transparent og ikke grønnvask!

Byrået Futerra har utviklet en liste over 10 kjennetegn på grønnvasking:
1. Ullent språk
2. Grønne produkter fra skitne selskaper
3. Forførende bilder
4. Kirsebær-plukking**
5. Best i klassen
6. Null troverdighet
7. Vanskelig ekspertspråk
8. Liksomanbefalinger
9. Ingen bevis
10. Blank løgn

Dette er 10 ting vi må unngå!
Så når vi skal velge produkter og tjenester, må vi utfordre. Som forbruker, bedrift, samarbeidspartner eller innkjøper, må vi stille spørsmål og be om dokumentasjon. Og det er lov å være litt skeptisk. Er noe for godt til å være sant, er det ofte det.

Vi oppfordrer bedrifter til å ta frem gode og mindre gode ting dere gjør, fortell om visjonene deres, planene dere legger, del informasjon, læring og resultater. For det er de ærlige og transparente bedrifter som vil vinne til slutt.

Klikk her for mer informasjon om grønnvasking og grønnvaskingsplakaten dere kan signere.

* https://gronnvasking.no/omplakaten
** Man velger ut det man ønsker å fremheve, og ofte bare en liten del av bedriftens virksomhet som er grønn, mens resten ikke er det.